Πολυμερικός πηλός : εργαλεία και οδηγίες για αρχάριους μέρος πρώτο

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων πολυμερικού πηλού στη Χεν Κομοτηνής ολοκληρώθηκε και λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος με τις Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας θέλω να κάνω έναν απολογισμό του τι μάθαμε και τι υλικά χρησιμοποιήσαμε. Γι'αυτό το λόγο ο απολογισμός αυτός μπορεί να θεωρηθεί και σαν

  οδηγός για αρχάριους στον πολυμερικό πηλό. 


Polymer clay ultimate guide for beginners

Επειδή ακριβώς δεν εκπροσωπώ καμία εταιρία όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία και μόνο (μετά από 3 χρόνια που διδάσκω σε σεμινάρια πολυμερικού πηλού) .
Ενημερώσου για τα επερχόμενα σεμινάρια πολυμερικού πηλού εδώ, πλέον διδάσκω στην Αθήνα αλλά μπορείς να παρακολουθήσεις και διαδικτυακά.

Επιλογή μάρκας πολυμερικού πηλού

Ξεκινάμε λοιπόν με τη μάρκα πολυμερικού πηλού που προτιμώ.


Στα σεμινάριά μου στη ΧΕΝ Κομοτηνής δουλεύω με fimo soft και fimo effect και σπανιότερα με fimo classic. H Staedtler είναι μία εταιρία που εμπιστεύομαι και στις κατασκευές μου με αυτοξηραινόμενο πηλό (fimo basic air) και θεωρώ τη σειρά fimo soft εξαιρετική επιλογή για την πρώτη επαφή σας με τον πολυμερικό πηλό.
polymer clay for begginners
πηγή εικόνας
Tips για την αγορά πολυμερικού πηλού και πως ξεχωρίζουμε αν ο καταστηματάρχης από τον οποίο προμηθευτήκαμε τον πηλό τον έχει εκεί δέκα χρόνια και άρα δε θα είναι και ό,τι πιο εύκολο στη χρήση στα σεμινάριά μας στη Χεν Κομοτηνής!

Επιλογή εργαλείων για εντελώς αρχάριους στον πολυμερικό πηλό

Τα βασικά εργαλεία για τον πολυμερικό πηλό είναι η λεπίδα και ο πλάστης. 

Εδώ, δε θα πρότεινα τις επιλογές που δίνει η παραπάνω εταιρία(δηλαδή τον ακρυλικό πλάστη   και το σετ των τριών λεπίδων) γιατί θεωρώ ότι αν και εξαιρετικές ποιοτικά είναι απαγορευτικές λόγω κόστους, ειδικά για κάποιον που μόλις ξεκινάει να ασχολείται με τον πολυμερικό πηλό και πρέπει να αγοράσει όλα τα εργαλεία και τα υλικά ταυτόχρονα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν τελικά θα του αρέσει το αντικείμενο και αν θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό σε βάθος χρόνου.(βέβαια ο πολυμερικός πηλός είναι εθιστικός, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Ως πιο οικονομικές αλλά εξίσου αποτελεσματικές επιλογές εγώ θα πρότεινα

  • έναν σκληρό πλαστικό πλάστη(εναλλακτικά αν δουλεύετε σπίτι ένα κυλινδρικό γυάλινο μπουκάλι θα είναι εξίσου χρήσιμο καθώς ο πηλός δεν κολλάει στο γυαλί, αλλά για τα σεμινάρια θεώρησα καταλληλότερη επιλογή τον πλαστικό λόγω ευκολίας στη μεταφορά) 
  • και ένα κοπίδι καλής ποιότητας (λεπτό αλλά "ψηλό") για αρχή (με την επιφύλαξη ότι όταν θα αρχόσετε να φτιάχνετε milefiori / cane και θελήσετε να κόψετε φετούλες θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μία λεπίδα καλής ποιότητας ή εξαιρετική επιδέξιότητα στο χειρισμό του κοπιδιού). Όπως λέω πάντα στα σεμινάρια είτε με τη λεπίδα είτε με το κοπίδι ΠΡΟΣΟΧΗ στα δαχτυλάκια σας!

Μπορείτε εδώ να δείτε τη διαφορά τιμής ανάμεσα στους πλάστες, πιστεύω ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο. Εγώ ακόμα και τώρα χρησιμοποιώ πλαστικό πλάστη. Plus σου μένουν και τα κουπ πατ για πηλό ή ό,τι άλλο θέλεις και δίνεις την πλαστελίνη στα πιτσιρίκια (αν έχεις παιδιά καλώς, εγώ την έδωσα στα ανίψια μου)
polymer clay fore begginers
Οι τιμές μπορεί να έχουν αλλάξει καθώς το άρθρο γράφτηκε το 2013
Επιλογή επιφάνειας εργασίας
Η καταλληλότερη επιφάνεια εργασίας για τον πολυμερικό πηλό είναι το γυαλί, επειδή ο πολυμερικός πηλός δεν κολλάει στο γυαλί, όπως έγραψα και πιο πάνω. Μια γυάλινη επιφάνεια λοιπόν ή εναλλακτικά ένα λείο πλακάκι μπορεί να σας εξυπηρετήσει ως επιφάνεια εργασίας στο σπίτι. Στα σεμινάρια όμως που θέλαμε κάτι που να μπορεί εύκολα να μεταφέρεται δεν ενδείκνυτο καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές. Έτσι η αντιολισθητική επιφάνεια ενός πλαστικού σουπλά ήταν η προσφορότερη εναλλακτική κατά τη γνώμη μου.


Επιλογή βερνικιού
Σε αυτό το θέμα θα είμαι κάθετη: το βερνίκι σας ΠΡΕΠΕΙ να είναι το βερνίκι που προτείνει ο κατασκευαστής της μάρκας πολυμερικού πηλού που χρησιμοποιείτε. Στη δικιά μας περίπτωση το βερνίκι της  fimo Αν χρησιμοποιείτε άλλη μάρκα πολυμερικού πηλού διαλέξτε το βερνίκι της αντίστοιχης εταιρίας.Το αν θα διαλέξετε το γυαλιστερό το ημι-ματ ή το εντελώς ματ είναι καθαρά δικό σας θέμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε.. Καμία άλλη επιλογή δε θα σας δώσει μακροπρόθεσμα το ίδιο αποτέλεσμα. Δε θα δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις , όποια από σας έχει απορίες σ'αυτό το θέμα , είμαι στη διάθεσή της να απαντήσω μέσω e-mail, όπως και για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε.Μπορεί το βερνίκι του κατασκευαστή να κοστίζει περισσότερο απ'ό,τι ένα απλό βερνίκι νερού, αλλά μακροπρόθεσμα αξίζει και το τελευταίο σεντ!

Επιτέλους, αξιώθηκα να γράψω και το δεύτερο μέρος με τα υλικά και εργαλεία για πολυμερικό πηλό που χρειάζεσαι όταν έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να ξεκινήσεις αυτό το χόμπι και θέλεις να μάθεις σε τι να επενδύσεις και σε τι να τσιγγουνευτείς!

Αν σε ενδιαφέρουν όσα διάβασες τότε ίσως σε ενδιαφέρουν και τα παρακάτω σχετικά άρθρα
Ζέσταμα του πηλού
Πολυμερικός πηλός: Τα μυστικά της κόλλας

Κλικ εδώ για το πρόγραμμα σεμιναρίων πολυμερικού πηλού και εδώ για συμβουλές αγοράς για τον πολυμερικό πηλό: από πού θα αγοράσεις κάθε μάρκα (fimo, cernit, kato, sculpey)

Polymer clay for beginners ultimate guide

Και λίγα λόγια για τα σεμινάρια του πρώτου κύκλου
polymer clay for begginners
Ο σκοπός μου στον πρώτο κύκλο δεν ήταν μόνο η γνωριμία με το υλικό, ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανα τα προηγούμενα δύο χρόνια στα σεμινάρια.Έτσι λοιπόν, μετά τη συνάντηση γνωριμίας αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τον πηλό και από το πρώτο κιόλας σεμινάριο συνδυάσαμε τον πολυμερικό πηλό με μέταλλο, στο δεύτερο σεμινάριο κάναμε συνδυασμό με τσόχα και στο τρίτο και τέταρτο σεμινάριο συνδυάσαμε τον πηλό με δέρμα και ντίζα. Μέσα σ'ολα αυτά φτιάξαμε και το πρώτο μας cane (μέσα στη χρονιά θα ανακοινωθεί κύκλος σεμιναρίων αποκλειστικά με cane) ,πολλά μπουμπούκια και πολλά λουλούδια κυρίως τριαντάφυλλα με διάφορες τεχνικές (με το χέρι, με οδοντογλυφίδα, με συνδυασμό διαφόρων σχεδίων κουπ πατ κλπ). Τα σεμινάρια ήταν οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται όλη η "ύλη" με τρία μόνο χρώματα πηλού, πρακτική που θα ακολουθηθεί στο έπακρον και στους επόμενους κύκλους.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες τις κοπέλες που μου έκαναν την τιμή να έρθουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του πρώτου κύκλου (και οι εφτά ήταν υπέροχες) και στη Χεν Κομοτηνής που μας παραχωρεί το χώρο για τα σεμινάριά μας.

Διευκρινίσεις: Οι εικόνες για τον πολυμερικό πηλό και τα εργαλεία όπως και οι τιμές είναι ενδεικτικές. Μερικές φορές,ειδικά στα καταστήματα της επαρχίας τα προϊόντα είναι υπερκοστολογημένα. Επίσης κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος προίόντων , αλλά τα έξοδα αποστολής υπερκαλύπτουν τη διαφορά στην τιμή, Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας πριν αρχίσουμε να αγοράζουμε τα εργαλεία μας για να επιλέξουμε την καταλληλότερη για εμάς επιλογή αγοράς.


This post was originally posted at my blog "despinART" at 24/11/2013
Η ανάρτηση αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό μου "despinART" στις 24/11/2013


Δημοσίευση σχολίου

37 Σχόλια

  1. Γειά σου Δέσποινα! Έχω ένα θεματακι... Χρησιμοποιώ fimo effect λευκό και μετά το ψήσιμο μου βγαίνει κόκκινος σαν αστακός. Τι κάνω λάθος?? Το βάζω όση ώρα λένε οι οδηγίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις θερμόμετρο φούρνου;Για να έχει αυτό το αποτέλεσμα ψήνεται σε παραπάνω θερμοκρασία από την αναγραφόμενη ή (πολύ σημαντικό) το χρησιμοποίησες με λερωμένα χέρια από άλλο πηλό (κόκκινου ή άλλου χρώματος) και γι'αυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα. Δοκίμασε να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία ψησίματος και να ψήσεις ένα μικρό κομματάκι μέγεθος φασολιού (όπως θα το βγάλεις από το πακέτο, χωρίς να το πλάσεις) για να δεις πώς πρέπει να βγαίνει . Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση πλένε τα χέρια σου όταν αλλάζεις χρώμα πηλού ή ξεκίνα από τα ανοιχτά χρώματα πρώτα και μετά προχώρα στα πιο χρωματιστά και σκούρα. Τέλος, έχε υπόψιν σου ότι ο fimo effect άσπρος διάφανος πηλός διαφανίζει αρκετά μετά το ψήσιμο αν το στρώμα πηλού είναι πολύ λεπτό. Αν επιμένει το πρόβλημα μετά από αυτά, χρειάζεσαι οπωσδήποτε θερμόμετρο για να ελέγξεις τη θερμικρασία!

      Διαγραφή
  2. Γεια, έχω ενα καφέ Πύλο fimo soft αλλά είναι πολύ σκληρός, διαλαει και μυρίζει, ξερεις τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει ξεραθεί ο πηλός, δηλαδή έχουν αρχίσει να φεύγουν τα "έλαιά" του για να το πω απλά. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο baby oil και να τον πλάσεις για να τον επαναφέρεις. Μην προσπαθέις όμως να πλάσεις όλο το πακέτο μαζί, κομμάτι κομμάτι θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει. Αν το δοκιμάσεις πες μου πώς πήγε.

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Δέσποινα! Κατ αρχάς να σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που προσφέρεις. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως θα μπορούσα να κολλησω σε μια έτοιμη, ήδη ψημένη επιφάνεια πηλού, αλλά κομματάκια πηλού τα οποία αποκολληθηκαν μετά το ψησιμο; δοκίμασα με κόλλα και το αποτέλεσμα βγηκε άσχημο. Να περάσω με βερνίκι της εταιρείας (fimo χρησιμοποιω) ή κάποιο άλλο υγρο; Επίσης Ποια είναι η κατάλληλη κόλλα για τον πολυμερικο πηλο (γαντζακια για κολιε);
    Σε Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα.
    Εγω χθες πηρα τα πρωτα fimo (soft)
    Το βερνικι ειναι απαραιτητο στο τελος;
    Δν προμηθευτηκα :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι ένα από τα πράγματα που βοηθάνε στην αντοχή της τελικής δημιουργίας. Να ξέρεις ότι μπορείς να το περάσεις αργότερα με βερνίκι , ακόμα κι αν θέλεις να το κάνεις δεν είναι απαραίτητο να γίνει αμέσως. Και αν δε θέλεις γυαλιστερό αποτέλεσμα υπάρχει και το ημι-ματ και τελείως ματ, αλλά πάντα όπως λέω και στο άρθρο να παίρνεις το βερνίκι της ίδιας μάρκας με τον πηλό, στην περίπτωσή σου της fimo.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα!! Χρησιμοποίησα πρώτη φορά πολυμερικό πηλό fimo που στεγνώνει στον αέρα. Το θέμα είναι ότι μόλις στέγνωσε τελείως η κατασκευή, μετά από 1-2 μέρες, άρχισαν να πέφτουν κομματάκια και σε πολλά σημεία ο πηλός έκανε ρωγμές. Φαντάζομαι ότι κάτι έκανα λάθος στην αρχική προεργασία του πηλού, όμως σε ότι οδηγίες έχω ψάξει δεν βρίσκω κάτι... :-( Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις??? Ευχαριστώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυμερικός πηλός που στεγνώνει στον αέρα δεν υπάρχει.Fimo είναι η μάρκα της Staedler για όλους τους πηλούς της πχ ο fimo air basic στεγνώνει στον αέρα αλλά δεν είναι πολυμερικός πηλός είναι αυτοξηραινόμενος.O fimo soft ,classic,effect, professional είναι πολυμερικοί πηλοί. Άρα στην περίπτωσή σου μιλάμε μάλλον για αυτοξηραινόμενο ή άλλο πηλό σε καμία περίπτωση πολυμερικό. Αυτού του είδους ο πηλός θέλει ειδική μεταχείριση και δεν είναι κατάλληλος για όλες τις κατασκευές, σ'αυτό οφείλονται οι ρωγμές και τα υπόλοιπα που παρατήρησες κατά πάσα πιθανότητα.

      Διαγραφή
  6. Καλημερα Δεσποινα.
    Δουλευοντας πια αρκετα τον fimo εχω δυο επιπλεον ερωτησεις.
    Η πρωτη ειναι ..υπαρχουν χρωματα που μπορουμε ν χρησιμοποιησουμε πανω στον πηλο;(πχ για σχεδια σε πιατακια μινοατουρες)
    Κ η δευτερη...με ποιο τροπο ο λευκος πηλος μενει λευκος κ μετα το ψησιμο;
    Γιατι με τους σωστους χρονους,το λευκο μου κιτρινιζει :-(
    Ευχαριστω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα Δεσποινα.
    Δουλευοντας πια αρκετα τον fimo εχω δυο επιπλεον ερωτησεις.
    Η πρωτη ειναι ..υπαρχουν χρωματα που μπορουμε ν χρησιμοποιησουμε πανω στον πηλο;(πχ για σχεδια σε πιατακια μινοατουρες)
    Κ η δευτερη...με ποιο τροπο ο λευκος πηλος μενει λευκος κ μετα το ψησιμο;
    Γιατι με τους σωστους χρονους,το λευκο μου κιτρινιζει :-(
    Ευχαριστω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Δεσποινα.
    Δουλευοντας πια αρκετα τον fimo εχω δυο επιπλεον ερωτησεις.
    Η πρωτη ειναι ..υπαρχουν χρωματα που μπορουμε ν χρησιμοποιησουμε πανω στον πηλο;(πχ για σχεδια σε πιατακια μινοατουρες)
    Κ η δευτερη...με ποιο τροπο ο λευκος πηλος μενει λευκος κ μετα το ψησιμο;
    Γιατι με τους σωστους χρονους,το λευκο μου κιτρινιζει :-(
    Ευχαριστω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα, τον άψητο πηλό μπορείς να τον χρωματίσεις με ξηροπαστέλ στεγνά ή βρεγμένα, ενώ τον ψημένο πηλό μπορείς να τον χρωματίσεις και με ακρυλικά χρώματα. Όσο για το λευκό πηλό, δοκίμασε να ψήσεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά περισσότερη ώρα. Είσαι σίγουρη ότι ψήνεις στη σωστή θερμοκρασία;Χωρίς θερμόμετρο φούρνου δε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη για τη θερμοκρασία ψησίματος.Καλές δημιουργίες!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το site σας, πολύ κατατοπιστικές και βοηθητικές οι συμβουλές και οι πληροφορίες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να ψήσουμε fimo στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν ναι, σε ποσους βαθμούς και για ποση ώρα? Ευχαριστω εκ των προτέρων, Μαρίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν διαβάσεις τις οδηγίες ψησίματος του κάθε πηλού, θα διαπιστώσεις ότι δεν ψήνεται ο πολυμερικός πηλός σε φούρνο μικροκυμμάτων.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και δεν ψήνεται ο πολυμερικός πηλός και κανένας άλλος πηλός σε φούρνο μικροκυμάτων!

      Διαγραφή
  10. Γεια σου Δέσποινα,
    συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που έχεις κάνει με την σελίδα σου ,οι πληροφορίες σου είναι πολύ χρήσιμες!!! Ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με τα ακρυλικά χρώματα που ανέφερες παραπάνω στην ioanna έκανα μια έρευνα αγοράς και οι τιμές ποικίλουν ,εσύ ποια εταιρία προτιμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα υπαρχει πηλος που γυαλιστερος που να μην ψηνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.pacoartcenter.gr/el/pilos-porselanis-aftoxirenomenos-500gr.html#tab_description_tabbed_contents

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, έχω και εγω μια ερώτηση. Θέλω να προσθέσω διακόσμηση σε μια κούπα. Έχω φτιάξει αυτό που θέλω και έχω υλικό για να το κολλήσω. Η ερώτηση είναι, αντέχει ο ψήμένος πολυμερικος πηλος αν μπει σε φουρνο μικροκυμάτων ή πλυντηριο πίατων? Η χαλαει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι επικινδυνο να χρησιμοποιησω τον φουρνο της κουζινας για να ψησω τον fimo πηλο. Αρχικα, επειδη εχω αυτο τον φοβο, τον εψησα μεσα σε μεβρανη ψησιματος, αεροστεγως κλεισμενο και τον ανοιξα στο μπαλκονι , για να μην διαχυθουν οι ατμοι (πιστευω χημικο αγνωστου επιδρασης στον ανθρωπο) μεσα στο δωματιο. Πραγματι , στο μπαλκονι οταν ανοιξα την μεμβρανη, υπηρξε αρχικα και στιγμιαια εντονη μυρωδια . Εσεις πως συνιστατε να ψηνεται πηλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρία Δέσποινα καλησπέρα σας
    Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο σας στο pinterest και με ενδιαφέρει πολύ. Κατά αρχήν ονομάζομαι Γιάννογλου Αιμίλιος, είμαι μόνιμος κάτοικος της πόλεως Πρέβεζας και είμαι συνταξιούχος της ΔΕΗ. Είμαι χομπίστας καλλιτέχνης εδώ και 40 χρόνια περίπου και έργα μου εκθέτω στην ιστοσελίδα μου: akisart.blogspot.com (ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ). Ασχολήθηκα σχεδόν με όλα τα υλικά, με τον πηλό όμως ποτέ και αυτό γιατί μου φαινόταν δύσκολος ίσως από κακή επιλογή πηλού που δοκίμασα μία και μοναδικά φορά. Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε και να μου πείτε μέχρι ποιο πάχος μπορώ να επεξεργαστώ τον πηλό δηλ. μέχρι 2mm είναι εφικτό; Επίσης αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο κατάστημα για αγορά πηλού και των σχετικών εργαλείων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και αν μπορείτε στείλτε μου το e-mail σας γιατί το despinasstudio.gr δεν ανταποκρίνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σας ηθελα να ρωτησω εζω παρει εναν πηλο που στεγνωνει με τον αέρα.. θελω να φτιαξω μια φιγούρα για να την κολλησω σε κουπα.κανει αν ναι πως το κολλαω;το βαφω σστο τελος το σχεδιο μου η ενα ενα κομματι πριν τα κολλησω;σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι κατάλληλο για το φούρνο κουζίνας εάν είναι επικίνδυνο για το φαγητό μετά και δεύτερον πχ θέλω να κάνω ροζ μπορώ να τααναμειξω να κάνω ροζ η άλλες παστέλ αποχρώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται να προστατέψω όταν φτιάχνω κάτι με πολυμερικό πηλό από σκόνη και μικρούλικες τριχουλες? Δλδ φτιάχνω κάτι με άσπρο το οποιο είναι καθαρό και το αφήνω στην άκρη μέχρι να φτιάξω κι άλλα ώστε να τα ψήσω ολα μαζί. Οταν έρχεται αυτή ώρα το φιμο έχει πάνω του ψιλουτσικες τριχουλες από σκόνη. Πως μπορώ να τα προστατέψω έτσι ώστε να τα κρατήσω καθαρά μέχρι να ψηθούν? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία, μπορείς να το προστατεύεις από τις σκόνες σκεπάζοντάς το με ένα κουτί ανάποδα βαλμένο πάνω από τη δημιουργία σου που να το χωράει χωρίς να κινδυνεύει να χαλάσει. Αν κάτι έχει ήδη λερωθεί, μπορείς να το καθαρίσεις απαλά με μαντιλάκια ντεμακιγιάζ πριν το ψήσιμο ή να το βάψεις με ακρυλικά χρώματα μετά το ψήσιμο.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα! Προτεινεις καποιο σαιτ η καταστημα που εμπιστευεσαι ; γιατί είδα αυτό που λες με τον ξεραμενο πηλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που γράφω όλα τα εμπιστεύομαι και ό,τι γράφω είναι η ειλικρινής μου γνώμη με βάση την εμπειρία μου, γι'αυτό έγραψα και για τον σκληρό πηλό που βρήκα. Αν πάτε από κοντά δε θα έχετε τέτοιο πρόβλημα ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
  19. Παρακαλώ κ εγώ θα ήθελα να μάθω είναι επικυνδινη η χρήση του σε οικιακό φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι επικίνδυνη η χρήση του σε οικιακό φούρνο. Αρκεί να χρησιμοποείτε σκεύη για ψήσιμο που θα έχετε μόνο για πηλό (πχ ταψάκια μιας χρήσης ή ένα ταψάκι μόνο γι'αυτό το σκοπό) κι αυτό γιατί όσο κι αν τα καθαρίσετε μπορεί να μείνουν υπολείμματα και να ανακατευτούν με το φαγητό. Εφόσον τηρείτε αυτό είναι ασφαλές να ψήνετε τον πηλό σε οικιακό φούρνο.

      Διαγραφή
  20. Γιατί αφού ψήσω τον πηλό κάνει'' βουναλάκια''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείται βουναλάκια; Υποθέτω ότι τον ψήσατε πάνω σε πλακάκι ή παρόμοια επιφάνεια και πήρε "αέρα" από κάτω καθώς ψηνόταν. Δοκιμάστε να ψήσετε πάνω σε χαρτί λευκό φωτοτυπικού το οποίο θα στρώσετε μέσα στο ταψάκι σας.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σας! Παρακολουθώ εδώ και κάποιο καιρό το σάιτ σας κι έχω διαβάσει τα άρθρα σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε τις γνώσεις σας! Θα ήθελα την γνώμη σας, έχω παρατηρήσει πως κάποιοι χρησιμοποιούν uv resin για το γυάλισμα κοσμημάτων από πολυμερικό πηλό στο τέλος. Πιστεύετε πως είναι καλή τεχνική; Την έχετε χρησιμοποιήσει;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η uv ρητίνη είναι ένας τρόπος να γυαλίσουμε κοσμήματα από πολυμερικό πηλό. Έχω δοκιμάσει και υγρό γυαλί και uv ρητίνη. Δεν έχω καταλήξει ποιο προτιμώ. Ωστόσο η ρητίνη δεν είναι ο καλύτερος απαραίτητα τρόπος να κάνουμε τον πηλό να γυαλίσει. Σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιείτε προστατευτικά γυαλιά , μάσκα και γάντια όταν χρησιμοποιείτε ρητίνες, είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνες.

      Διαγραφή
  22. Ήθελα να φτιάξω αρωματοποιητες με πηλο, θα χαλάσει ο πηλος αν καίγεται απο κάτω ή το χρώμα; είναι ασφαλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;